неделя, 20 май 2012 г.

                 Еклери с малинов крем,ванилова и бадемова  есенция.




Продукти


За самите еклери:

1 ч.ч. вода
½ ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
4 яйца

За крема:
½ л. прясно мляко
3 пълни лъжици брашно+2с.л.малиново нишесте
7-8 лъжици захар
50 гр. масло
½ ч.ч. вода
2 с.л. ванилова есенция
1 с.л.бадемова есенция
настъргана кора от 1 лимон


Начин на приготвяне


*В дълбок съд поставете водата и олиото за тестото да заврат, след което добавете брашното и бъркайте няколко минути, докато сместа се сгъсти. Махнете от огъня и оставете да се поохлади.



 *След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата. След всяко разбърквайте хубаво. Тестото трябва да се получава все по-гъсто и лепкаво.

  *С лъжица загребвайте от тестото и редете тестени топчета в намазнена тава (или върху хартия за печене).




*Еклерите се пекат в предварително загрята на 200 С фурна за около 30 минути. 


*За да приготвите малиновия крем, поставете на котлон да заври млякото, в което сте разтворили и захарта. 

*Прибавете брашното, като преди това сте го размили леко с вода и двете лъжици малиново нищесте. Бъркайте сместа непрекъснато за няколко минути, прибавете маслото и бъркайте още малко. Накрая добавете двете есенции и настърганата кора от лимона.

*След като сте изпекли еклерите, ги оставете да поизстинат. Внимателно ги разрежете през средата и с малка лъжички ги пълнете с крем или може да направите малка дупка и да шприцовате крема.



Готовите еклери се се украсяват с тънки ивички течен шоколад.



А сега любимите ми еклери с формата на лебеди!

Да Ви е сладко!:)







четвъртък, 10 май 2012 г.

                                   Плодова салата с бонбони ''Линдт"





                                                                  Продукти

                                                                 диня
                                                                 2 вида пъпеши,от които единия -''Медена роса''.
                                                                 3 бонбони ''Линдт''
                                                                 4 орехови ядки
                                                                 1 л.сладолед по избор
                                                                  кокосови стърготини
                                                                  карамелов сироп

                                                                   Приготвяне

* С помощта на специален инструмент, започваме да изрязваме топчетата от трите вида плодове и да ги подреждаме в съда,в който ще баде сервирана плодовата салата.




*Поставя се по желание 1 л.сладолед,след това се добавят бонбоните,кокосовите старготини,ореховите ядки и се полива с карамелов сироп.



Да Ви е сладко! :)





понеделник, 7 май 2012 г.

                                     Десерт ''Ваканция на Карибите''




                                                Продукти

                                                           кори за баница-готови(2-3 листа)
                                                           3 банана
                                                           червен портокал или грейпфрут-за декорация
                                                           капини,малини-за декорация по избор
                                                          1/2 лимон-за декорация
                                                           сладолед по избор
                                                           орехови ядки
                                                           канела
                                                           1 ч.л.захар
                                                           1 с.л.кокосови стърготини 
                                                            шоколадова бонбона ''Lindt''
                                                           най-малките листенца от мента за декорация
                                                            карамелов сироп
                                                            200 мл олио



                                                             Приготвяне

*  Върху 2-3 листа от готовите кори за баница поръсваме канела,захар и кокосови стърготини. 

* Поставяме в единия край по средата обелен банан(с отрязани крайща) и загъваме.





*Прилепваме с вода малко крайщата за да не се развали формата после при пърженето.



*В горещо олио пържим бананите за 10-12 секунди и ги поставяме върху салфетка да се отцеди мазнината.

*Следва подреждането на платото,като най-напред се започва с   палмите,след това се поставя пържения банан и се декорира.Последно се прибавят карамеловия сироп и сладоледа,който бързо се декорира под формата на цвете и се сервира.

*Приготовлението на десерта трае само 15 минути.


Да Ви е вкусно!









   
                  

неделя, 6 май 2012 г.

                                           Бабините бухтички



                                                   Продукти

                                                              600 гр.брашно
                                                              1 ч.чаша(200 мл)кисело мляко 
                                                              1/2 ч.л.сода бикарбонат
                                                              2 яйца
                                                              1/2 ч.л.сол
                                                              200 мл.олио

                                                               Приготвяне

*Прибавяме към чашата с кисело мляко 1/2 ч.л.сода бикарбонат и разбъркваме добре.

*Пресяваме брашното със сито над съда,в който ще замесим тестото,правим кладенче в средата и чукваме двете яйца.


*Прибавяме солта и киселото мляко.


*Замесваме меко тесто,което разточваме на пита с дебелина 5-6 мм.


*С помощта на формички изрязваме бухтите.


*Пържим ги в загрятото олио до златисто,като неперекъснато ги побутваме с вилица.


*Подреждаме ги,добре отцедени от мазнината в плато.


*Поръсваме по желание с пудра захар.


*Консумират се с мед,комфитюр,сирене,кисело мляко.


                                                                 Да Ви е сладко!