събота, 23 юни 2012 г.

                                 Киш с пушена сьомга и скариди



Продукти

220 г брашно
115 г масло
4 яйца
1 ч.л.сол
80 г пушена сьомга
25 -30 скариди бланширани
125 г прясно мляко
200  г сметана
40 г сирене Бри
50 г топено пушено сирене
1 тиквичка
1/2 патладжан
магданоз
сушена мащерка
черен пипер
зелени маслини и каперси

Приготвяне

*Патладжанът и тиквичката се измиват и нарязват на колелца. Изпичат се на грил-тиган, докато омекнат и се позлатят на райета. Посоляват се и се поливат с малко зехтин. Оставят се похлупени в йенски съд да се задушат и мариноват.


*Мекото масло се изсипва в купа и разбива на крем. Добавят му се яйцето и солта. Отново се разбива до гладкост. След това, малко по малко се интегрира брашното. Омесва се меко и нелепкаво тесто. Може да се прибере за кратко в хладилника или направо да се използва.

естото се разточва  на тънък кръг, малко по-широк от диаметъра на съдинката за киш. Премества се в нея (а тя е предварително намаслена) и се прилепва плътно по дъното и стените й.  Заравнява се по горния ръб.

*Вече маринованите колелца се разпръскват равномерно върху тестото. Така се процедира и със сирената, пушената сьомга (нарязана на малки късчета) и скаридите.





*Следва отново подреждане на ред тиквички и патладжан най-отгоре.




*В купа се разбиват сметаната, трите яйца, млякото и подправките.



 *Сместа се излива върху киша. Трябва да се напълни най-много до ръба. 



*Пече се на 180 С(375F) до златисто и стегнатост на плънката.

*Поднася се леко топло и задължително с бяло вино:)

*При сервирането можем да декорираме всяко парче  със сметана, маслина в/у нея и 7-8 каперси.



*Да Ви е вкусно!:)

   


понеделник, 18 юни 2012 г.


                                                 Ябълков пай



Продукти
(за блата)

300 г брашно
2 яйца
200 г масло
2 с.л. захар

Продукти
(за пълнежа)

1.3 кг ябълки(6-7 бр.)
4-5 с.л.захар
1 ч.л. канела
100 г счукани орехи
пудра захар за поръсване
карамелов сироп за декорация

Приготвяне

*От продуктите за блата се замесва тесто,което се разтиля в/у форма с подвижно дъно-използвала съм Wilton 11x1.125 in(27.9x2.9 cм).Оформят се внимателно крайщата.Оставя се малка част за декорация .

*В отделен съд се смесват обелените и нарендени на едро ренде ябълки,захарта,канелата и орехите.

*Задушават се до омекване и сместта се изсипва в/у приготвената за печене форма.Притиска се платно с лъжица.

*Следва декориране с останалата част от тестото по избор-ленти,цветя,листенца....


*Пече се на 200 С(400F ) до получаване на златист цвят на блата.
*След като изстине се поръсва с пудра захар по крайщата.

*По желание ,при сервирането можем да добавим карамелов сироп и един ябълков лебед  към вкусния ябълков пай.


Да Ви е сладко!:)








сряда, 13 юни 2012 г.

                                             Бисквитена торта






       Продукти 

1 пликче шоколадов крем на Др Откер
6 с.л.захар
600 мл прясно мляко
1 пакет бисквити(Bambi Lane) или друг вид
орехови ядки
карамелов сироп
1ч.л.течна ванилия
1ч.л.течна бадемова есенция
шипков мармалад
ментови листа


                                                                                                Приготвяне        


*Приготвяме шоколадовия крем ,както е описано на пликчето.Прибавяме захарта. 

*Накрая добавяме двете есенции.

*Започваме реденето на тортата ,като всяка бисквитка се топва в прясно мляко преди това.По три на редица с този вид бисквити.

*  Ред бисквити,намазване с крема,отново друг ред бисквити,крем отново...така докато се получат 7-8   реда.

*Декорираме последния ред бисквити с крема,сладко от шипки,орехови ядки,карамелов сироп и листенца мента. 

*Поставяме тортата за 1-2 часа в хладилника.



Бърза,лесна и много вкусна бисквитена торта!

Да Ви е сладко!

                     

понеделник, 11 юни 2012 г.

                                                           Пролетен венец




Продукти 

                                                                                     200 г ориз
                                                                                     2 тиквички 
                                                                                     1 домат
                                                                                     1 червена чушка 
                                                                                     5 стръка зелен лук                                                                          
                                                                                     145 г спанак
                                                                                     150 г шунка
                                                                                     2 яйца
                                                                                     150 г  настърган кашкавал   

                                                                                     1/2 връзка копър
                                                                                     1/2 връзка магданоз
                                                                                     30 г масло
                                                                                     4 с.л. течна сметана
                                                                                     4 скилидки чесън
                                                                                    сол и черен пипер на вкус

                                                                            Приготвяне

*Сваряваме ориза в съотношение 1 чаша ориз/3 чаши вода ,посоляваме и оставяме да изстине.
*Задушаваме в масло нарязания зелен лук,спанак и прибавяме копъра и магданоза(нарязани на ситно).
*В отделен съд поставяме настъргания кашкавал,нарязаната шунка,2-те яйца,нарязаните чушка,тиквичка и домат.Прибавяме задушените в масло зеленчуци,скилидките чесън(нарязани на дребно),сметаната,ориза и прибавяме подправките.Разбъркваме добре с лъжица.
*Изсипваме сместа в кръгла форма за кекс,на която предварително сме покрили дъното и стените с хартия за печене,намазана с масло.Притискаме с лъжица и нареждаме кръгчета от тиквичката.






*Печем венеца на 200 С(400 F) за 30 минути.






*Внимателно го преместваме заедно с хартията за печене  в съда за сервиране и после я отстраняваме.
*Пролетният венец може да се поднесе самостоятелно с някакъв сос по избор или като гарнитура към месо.

*Да Ви е вкусно!:)






четвъртък, 7 юни 2012 г.

 Mакаронени кошнички с пармезан,сушени домати и листа от джоджен




Продукти

450 г макарони по избор
1 ч.чаша сушени на слънце домати
връзка пресен джоджен
10-12 перца зелен лук
150 г настърган пармезан
4 скилитки чесън
2 яйца
200 мл прясно мляко
3-4 с.л. маслинено олио
сол на вкус
черен пипер на вкус




Приготвяне

*Сваряваме макароните според описанието на опаковката.




*В отделен съд поставяме нарязаните перца лук и сушени домати.
*Прибавяме пресираните скилитки чесън,пармезана,листата от джоджен,солта,черния пипер и маслиненото олио.
*Отцеждаме макароните и ги прибавяме към съда.





*Разпределяме  получената смес във формата за печне на малки кексчета.





*Разбиваме яйцата с прясното мляко и прибавяме по 1-2 с.л. върху всяка бъдеща кошничка.
*Печем за 10-15 минути на 200 С(400 F).
*Сервират се топли.




Да Ви е вкусно!








събота, 2 юни 2012 г.


                             ШОКОЛАДО-ПОРТОКАЛОВ КРЕМ



Продукти

2 портокала
600 мл прясно мляко
100 мл вода
8 с.л.захар
3с.л.брашно
2 с.л.какао
1 бонбона ''Линдт''-бял шоколад
3 бонбони ''Линдт''-млечен шоколад
1 с.л.течна ванилия
1 с.л.течен бадемов екстракт
листа от мента

Приготвяне

*Разтваряме брашното и какаото в 100 мл студена вода до получаване на хомогенна смес.

*Кипваме прясното мляко до завиране,прибавяме захарта и с непрекъснато бъркане добавяме сместта.

*Прибаваме двете есенции и настърганата кора от втория портокал.

*Разливаме в 4 -ри панички за крем.

*Нарязваме на полумесеци 1 портокал-получават се 11-12

*Разтопяваме 3-те бонбони ''Линдт''и потапяме всяко едно портокалово парче в двете посоки за получаване на формата показана на снимката.

*Подреждаме портокаловите резенчета върху крема и поставяме бялата бонбона ''Линдт''в центъра.Декорираме с малко рисунки върху нея и листа от мента.

Да Ви е сладко!:)