сряда, 17 октомври 2012 г.

                              ШОКОЛАДОВО-ЕКЛЕРОВА ТОРТА

                                      ( CHOCOLATE ECLAIR CAKE)



Продукти

за двата блата

100 гр разтопено масло
1 ч.ч.захар
3 яйца на стайна температура
1.с.л.ванилия
1ч.ч.брашно
50 гр.какао
1 бакпулвер
1ч.л.сода за хляб
1ч.ч студено пр.мляко+1с.л.оцет

за еклерите

(излизат около 22-24 бр.)
1.ч.ч вода
1/2 ч.ч.олио
1ч.ч брашно
4 яйца
500 мл пр.мляко
нишесте ванилия
7-8 ч.л.захар

за шоколадовия крем

шоколадово нишесте на Dr.Oetker
2 пликчета Knox желатин
450 мл.пр.мляко

за сметаната 

1 пакет суха сметана
200 мл студено пр.мляко
стабилизатор за сметана на Dr.Oetker 

за шоколадовия ганаш

100гр.черен шоколад (Lindt)
150мл.течна сметана(Heavy Whipping Cream)

за декорация

50 гр по-светъл шоколад (Lindt)
2 кутии пурички


Приготвяне

1. Мекото масло се разбива със захарта и се добавят яйцата, едно по едно. Прибавя се и ванилията.
2.Прясното мляко се смества с оцета и се оставя за 10 минути.
3.В купа се смесват брашното, какаото, содата, бакпулвера. 

4. След това се редуват сухите съставки с прясното мляко на части. Получената смес се изсипва във форма за торта и се пече в предварително загрята фурна на 180 гр(350F).

5.Еклерите е добре да се приготвят преди блатовете.
(Виж начина -при еклери)


6.Следва подреждането на тортата
-първият блат се поставя в сервиращия съд и се сиропира със студено,неподсладено мляко.
-прави се шоколадовия крем(използвала съм на Dr.Oetker)+прибавяне на разтворените 2 пликчета желатин на Knox в 100 лм топла вода  и се намазва отгоре.
-еклерите се редят един до друг плътно и се заливат с шоколадовия крем отгоре.




-поставя се втория блат и се притиска.


-тортата се поставя в хладилника  за около 2 часа.
7.Сухата сметана (използвала съм Гарни-гръцка)се изсипва в 200 мл. пр.мляко и се разбива с миксер за 2-3 минути.Добавя се стабилизатор за сметана на Dr.Oetker и се разбива още 1 минута.


8.Тортата се намазва от всички страни със сметаната.


9.Поставя се в хладилника за 2 часа.
10.Следва приготвянето на шоколадовия ганаш.Сметаната( Heavy Whipping Cream)се загрява и се отстранява от котлона.Аз съм използвала melting pot na Wilton.Прибавя се към нея нарязания на парчета шоколад и се бърка непрекъснато до получаване на хомогенна смес.Оставя се да се охлади,но да е течен(важно условие за да се получи гладка заливката след това).






11.Тортата се залива с ганаша,облепя се отстрани с пуричките и се декорира отгоре по избор.
Аз разтопих два вида шоколад Lindt и използвах формичките на Wilton за получаване на листа и други дребни фигурки.





Тортата е много вкусна,особенно на третия ден !
А шести ден нямаше :)

Да Ви е вкусна,ако решите да си я направите!:)

Ето и същата торта,която направих за Boss's Day с малко по-различна декорация отгоре.








понеделник, 8 октомври 2012 г.

                      Chocolate Lindt Cupcakes With Baby Decoration.

(Tези кексчета,направих за Baby Shower на една колежка,която има три дъщери и очакваше четвърто бебе-момче.Всички много ги харесаха :).



Продукти

2 яйца на стайна температура
200 гр.масло на стайна температура
1 1/2 ч.ч захар
6 с.л.кисело мляко(използвала съм Oikos Organic Plain Greek Yogurt)
1ч.ч.силно сварено кафе(използвала съм Lavazza espresso)
2 с.л. инстант кафе(използвала съм Mount Hagen Organic Cafe)
1/2 ч.ч.какао(използвала съм Nesquik Nestle)
2 1/2 ч.ч.брашно(използвала съм Оrganic King Arthur Flour unbleached all-purpose)
2 ч.л.течна ванилия
1 бакпулвер(baking powder)
1ч.л.сода бикарбонат
24 бонбони Lindt
печени без сол бадеми-80бр.-по 4-5 в едно кексче
орехови ядки на дребно натрошени-1/2ч.ч.
фондан за декорация с различни цветове350 бял,220 розов,60-80 гр.зелен,син,жълт(използвала съм готов на Wilton)
цветни бои на Wilton(от геловите)
Pedal Dust CINNAMON на Wilton -за косата на бебетата.Ако нямате,би могло да се опита с канела.
бебешка формичка(baby mold)-най-важната, на Wilton.
24 бр.хартиени кошнички(използвала съм от Wilton с форма на цвете)

Приготвяне

1.В купа се разбъркват с дървена лъжица(не използвайте миксер!) маслото и захарта, докато станат на пухкав крем. Добавят се яйцата и се бърка докато съставките се хомогенизират.
2.В друга купа се разбърква кафето(към готовата чаша прибавяте инстанта), киселто мляко с добажени 3-4 с.л.вода да стане като айрян и ванилията.
3.В по-голяма купа се пресява брашното,добавя се какаото,бакпулвера и содата.
4.Започнете да добавяте брашното на 2 части към първата купа като се редува с прибавяне на кафето с млякото и се разбърква до хомогенизиране.
5.Пригответе хартиените кошнички и ги поставете в тавички за печене на cupcakes.


6.Прибавя се от сместта по 1с. л. във всяка кошничка,следва 1 бонбона в средата,след това ядките и още 1с.л. от сместта да покрие планката.Ако искате да декорирате отгоре след това,както в моя случай-оставете 1 см,т.е не ги пълнете до горе.


7.Пекат се в предварително загрята на 180 градуса(350 градуса по Фаренхайт) фурна около 30 минути или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха.


8.Следва най-забавната част-моделирането на бебетата,за което ни е нужна бебешката формичка,отново на Wilton(baby mold).


9.За получаване на бебешко розово смесих 300 гр.бял фондан,200 гр.розов и 30 гр.жълт-за 24 бебета.
10.За получаване на жълт цвят на кожата-добавете малко оранжева боя към фондана с бебешко розово.
11.За кафяв цвят на кожата,добавете малко кафява боя към фондана с жълт цвят на кожата.

От моят експеримент с догаждане трите цвята на кожата останах доволна,тъй като исках да направя international mix of babies.


12.В матричката се поставя около 24 гр от фондана,хубаво се притиска с пръсти да се изпълни и се слага в хладилника за 15-20 минути,след което се разтваря внимателно и бебето изпада.
13.Бебетата излизат голи от матричката и реших,че им триабват поне памперси.Всяко едно готово бебе започва да се декорира по желание.С четчица се оцветява косата.Пеленките добавих,за да покрият cupcakes,а и като идея,4е бебетата спят върху пеленка ми хареса.Фонданът се разточва с дебелина1-2 мм и се изрязват кръгове с чаша.По желание се слагат шарки на пеленките ,като за допълнителната им декорация съм използвала инструментите на картинката,отново на Wilton.


Декорацията на бебетата отнема часове време,но толкова приятно забавление  до сега не бях имала в кухнята:)
14.Не е нужен в този случай да се приготвя масления крем за залепване на фондана,както при тортите.
15.Следва поставянето на готовите пеленки с бебета върху cupcakes.


Cupcakes вече готови се съхраняват на стайна температура.
Може да ги приготвите1-2 дни преди тържеството.









Обичам всичките си бебета,но това е любимото ми.





Приятно забавление,ако решите да си напарвите бебоците!

Вкусът на кексчетата е невероятен с аромат на кафе,какао,бадеми, орехи ,обляни от разтопената бонбона Lindt.

Добър апетит!:)






                        Happy Birthday to me with 50 bright stars!!!:)

       (Една нежна и ефирна торта ,направена от мен за мен с много любов!:)



Продуктите за направянето на тортата са същите ,като тортата на съпруга (не би било и възможно да са други:))
За декорация отново съм използвала фондан,захарни перли,формички за звездите и буквите на Wilton.

 
        Кремът за слепване на блатовете е розов,за да е в тон с цвета на тортата.

    
         Със съпруга.


         И със семейството.