събота, 16 февруари 2013 г.


                               ТОРТА ''НЕЖНА РОМАНТИКА''



Рецептата на тази торта е създадена и направена от мен за Valentine's day!

Продукти

за 1 блат
(блатовете са три)

4 яйца
120 гр.захар
30гр.масло(разтопено)
60 гр.бадемово брашно
60 гр.кокосово брашно
1.ч.л бакпулвер
1/3 ч.л.сода за хляб
130 мл.газирана вода''Perrier''
1ч.л.течна бадемова есенция

за шоколадовия крем

500 мл пр.мляко
1 пакетче шоколадов пудинг на Д-р Откер
100 гр масло
100гр.млечен шоколад
2 с.л.какао
1.с.л.ликьор'Chambord''

за шоколадовия ганаш

100 мг.черен шоколад със 70% какао- на Wilton
140 мл.течна сметана

за декорация

шоколадови перли(стафиди с млечен шоколад)
100 гр млечен шоколад за направата на сърцето
10 гр бял шоколад за надписа в/у сърцето
15 гр.бадемов марципан за направата на розичката
червена боя на Wilton за оцветяването на розичката


Приготвяне


*Разбиваме с миксер яйцата и захарта, и прибавяме разтопеното масло.
*Прибавяме постепенно първо бадемовото брашно(прибавили сме към него вече бакпулвера и содата за хляб),бадемовата есенция, кокосовото брашно и газираната вода последна.
*Изсипваме получената смес в тавата с форма на сърце.


*Печем на 375F(200 С)до порозовяване на блата.


*Обръщаме го и го оставяме да изстива в/у пекарска хартия.
*По същия начин правим още два блата.



*Приготвяме малкото сърце,като разтопяваме млечния шоколад и го наливаме в една( по избор) от формите''сърца''на Wilton''.
*Поставяме го в хладилника за 2 часа,след което можем да пишем в/у него.
*Използваме разтопен бял шоколад за надписа(използвала съм 1 бонбона бял шоколад,отново на Wilton.)
*Моделираме малка розичка от бадемовия марципан и оцветяваме с червена сладкарска боя.Поставяме я внимателно в/у сърцето.
*Най-добре е да си приготвим това 1-2 дни предварително.
*Шоколадовото сърце се съхранява на тайно място в хладилника :)
*В деня на поставянето му в/у тортата се налага буквите да се пооформят с добавянето на още разтопен бял шоколад.


*Следва приготвянето на шоколадовия крем,както е описано на пакетчето на пудинга.Захар-7-8 с.л или на вкус.
*Оставяме го да изстине за 30 минути.
*Маслото на стайна температура разбиваме с какаото,прибавяме разтопения шоколад и ликьора и изчакваме 30 минути.
*Прибавяме към пудинга с постоянно разбъркване до хомогенизиране.
*Следва сглобяване на тортата-ред блат,ред крем.




*Тортата се намазва с шоколадовия крем и се оставя да престои 2-3 часа в хладилника.


*Приготвяме шоколадовия ганаш,изчакваме го да се охлади,но да е още течен и заливаме тортата.Поставяме в хладилника за 1 час.
*Заглаждаме отстрани с шоколадовия крем. 
* Декорираме с перлите.
*Поставяме малкото шоколадово сърце в средата.
*Хубаво е тортата да се направи един ден преди празника.




*Уникална торта с много нежни и ароматни блатове,топящи се в устата, с примес на шоколад,като никоя друга....:)








Да Ви е сладко! :)






















вторник, 12 февруари 2013 г.

                   ФИЛЕ МИНЬОН С ИРЛАНДСКО УИСКИ СОС

                             (FILE MIGNON WITH IRISH WHISKEY SAUCE)




Продукти

(за две порции)

450 гр.телешко филе
3 с.л. маслинено олио
5 с.л.разтопено масло
1/2 ч.л.мед
1ч.л.горчица
30 мл. уиски(по избор)
1 кубче телешки бульон(разтворен в 200 мл.гореша вода)
150 гр.течна готварска сметана
сол и черен пипер на вкус
подправки за телешки стек
10 малки доматчета
8 стръка зелен лук
5-6 скилитки чесън,нарязани на дребно
100 гр пресни гъби(по избор)
2  големи( настъргани) моркова
                    една връзка китайско зеле(Baby Bok Choy)
                                                             10 аспержи
                                                       броколи-15-20 ''розички''
                                          листа от градински чай или мента за 
декорация




Приготвяне

*Нарязваме филето(трябва да е високо 6-7 см) на две части,като се опитваме да му придадем форма на сърце.
*Поръсваме със сол,черен пипер и подправките .


*В малко тиганче,на среден огън поставяме олиото и когато е готово прибавяме двете филета.


*Задушаваме за 3-4 минути,като обръщаме от двете страни(без да набождаме с вилица),след което за още 8-10 минути поставяме тиганчето с филетата(поливаме ги с малко разтопено масло) във фурната на 375 (200 C).
Месото е много крехко и става бързо готово.
*Докато месото се пече приготвяме зеленчуците.
*Задушаваме в разтопено масло с малко сол най-напред китайското зеле и аспержите за около минута,изваждаме ги и подреждаме в сервиращите чинии.
*Добавяме още масло и задушаваме нарязания на колелца зелен лук,настърганите моркови,нарязаните гъби,броколи и малките доматчета,нарязани на две за около 10 минути.
*Прибавяме уискито внимателно и разбъркваме за около 1-2 минути.
*Прибавяме горчицата и меда и разбъркваме.
*Прибавяме телешкия бульон и изчакваме,докато се намали наполовина.
*Прибавяме и готварската сметана,като изчакваме до сгъстяване на соса за 5 -6 минути.
*Разделяме готовата зеленчукова смес на две и прибавяме към  двете чинии за сервиране в/у поставените преди аспержи и листата китайско зеле.
*През това време филетата вече са готови.Добавяме ги отгоре и декорираме по избор с листа от мента или градински чай в моя случай.



Да Ви е вкусно! :)

Това е едно прекрасно,много вкусно и лесно меню за Свети Валентин.