вторник, 17 декември 2013 г.

                                                           ЗИМНА ТОРТА

                                                                              (WINTER CAKE)


Рецептата е взаимствана от  блога''Тайната на нашата вечеря".

Продукти

за блата

8 жълтъка
4 белтъка
100гр захар
80 гр брашно
20 гр пшеничено нишесте ванилия
щипка сол
настъргана кора от 1 лимон
1/2 с.л.течна ванилия

За двуетажна торта са необходими двойна доза от посочените продукти плюс още

3 жълтъка
1 белтък
1с.л захар
2с.л.брашно
1с.л.нишесте

Използвала съм тави с диаметър 21см и 15см .

за пълнежа

1 пакет суха сметана на прах,приготвена според описанието с 200 мл прясно мляко
2 пакетчета фиксатор за сметана
250 гр извара(обезмаслена)
250 гр маскарпоне
150 гр кокосови стърготини
50мл кокосов ликьор
2 -3 с.л.захар на вкус


за масления крем

125гр масло 
2 ч.ч.пудра захар
1 ч.л. течна ванилия
2-3 с.л.пр.мляко

за декорация

готов бял фондан
алкохолни бои на Wilton

Приготвяне

*Разбъркват се жълтъците с 1с.л. от захарта,щипка сол и кората от лимона.
*Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар.
*Постепенно се прибавят към жълтъците.
*Постепенно към сместа се прибавя пресятото брашно и нишестето.
*Отделя се малка част от сместа за тава с р-р 21 см диаметър.
*Останалата смес се разпределя равномерно в тава с размери 30/40 см заслана с готварска хартия.
*Пече се в предварително загрята фурна на 240 С за 10 минути.
*Когато блата е готов се обръща върху навлажнена кърпа.
*След като е изтинал се нарязва на ленти с размер 6см (получават се 5 ленти).



*Лентите се намазват с предварително приготвения пълнеж и се завиват върху основния блат.
*Тортата се стяга с тортен ринг или прозрачно готварско фолио и се оставя да се стегне в хладилника за един ден.
*Тъй като кокосовите стърготини поемат от влагата на крема е хубаво след това блатовете  да се сиропират с малко прясно мляко.


*Впоследствие се намазва с масления крем, заглажда се равномерно, покрива се с фондана и се украсява по желание според празника.
*При двуетажните торти се използват 3 дървени пръчки(от тези за шишчета) за подпора с дължина 10 см,едната от които се поставя в центъра на тортата,а другите две малко на разстояние от нея.



Торта с екзотичен аромат на кокос,лимон и ванилия,плътен вкус,топяща се в устата!












Да Ви е сладко! :)