петък, 21 февруари 2014 г.

                          ПОГАЧА ''СВЕТИ ТРИФОН ЗАРЕЗАН''



Продукти
                              
                                                    За тестото

                                            900 гр брашно
                                                          20 гр свежа мая
                                                               1 с.л.захар
                                                                1 ч.л. сол
                      2 яйца, втория жълтък за намазване на погачата
                                                       100 мл кисело мляко
                                                           80 мл хладка вода
                                                        30 гр разтопено масло

                                               За пълнежа

                                150 гр месо свинска пържола,нарязано на дребно
                                              1 глава кромид ,ситно нарязана
                                          200 гр кисело зеле,ситно нарязано
                                               3-4 скилитки чесън,пресован
                                 кимион,индийско орехче,червен пипер и сол на вкус

                                            Приготвяне

*Тестото се приготвя по познатия начин и се оставя добре да втаса за около 2 часа.
*През това време се приготвя пълнежа.
*В малко мазнина по избор се задушава лука,чесъна,месото и киселото зеле.
*На края се добавят подправките.
*Втасалото тесто се разделя на две еднакви части.
*От първата част се оформя кръгла питка и се пълни с плънката.Поставя се в средата на тавата за печене.
*От втората част се раточва кръг с дебелина 8 мм и се разделя на 8 равни триъгълници.Всеки се поръсва с плънката и се завива на кифла,която след това се разрязва на две и получените 16 половинки се нареждат около кръглата пита.
*Погачата се намазва с жълтък.
*Оставя се да втаса още 30 минути.
*Отгоре се поставя грозд,направен от тесто за украса.


*Пече се на 375 F(200C).
*Сервира се с червено вино задължително :)
*Да Ви е вкусно! :)

неделя, 16 февруари 2014 г.

                                       ТОРТА ''ЗЛАТЕН КЕСТЕН''




                                                                    Продукти 

                                                                за трите блата

                                                                   12 белтъка
                                                                 300 гр захар
                                                                  80 гр брашно
                                          300 гр печени кестени, финно смлени
                       200 гр студено мляко за сиропиране на готовите блатове

                                                                  за крема

                                                     1 1/2 плик суха сметана
                                                     300 мл прясно мляко
                                                     4 с.л. какао
                                                     2 с.л. нутела крем
                                      2 банана,смачкани хомогенно с вилица
                                                    1 с.л. течна ванилия

                                                 за шоколадовия ганаш

                                  100 гр черен шоколад с 70% какао на Lindt
                               150 гр течна сметана(Heavy Whipping Cream)
                              30 гр меко масло
                                                                 за украса

                                                          3 цели печени кестена
                Gold Color Mist spray на Wilton за златен цвят на кестените.
             50 гр разтопен млечен шоколад Lindt за направа на листата с формичка на Wilton.
                                                        150 гр смлени орехи
                                                         сладко от кайсии



                                                                 Приготвяне

*Разбиваме белтъците със захарта до побеляване.
*Прибавяме брашното и печените смлени кестени.
*Разбъркваме до хомогенност и печем 3 блата от така получената смес на 375 F (200 С).
*Следва сглобяване на тортата-поставяме първия блат,намазваме го  със затопленото сладко от кайсии,следва поставяне на част от приготвения сметанов крем,втория блат-отново сладко,крем и третия блат-намазва се само с крем и цялата торта отстрани.
*Тортата престоява 2-3 часа в хладилника за да се стегне крема.
*Следва заливане с охладения ,но още течен шоколадов ганаш.Той се приготвя като течната сметана се затопля и в нея на парченца се разтопява черния шоколад.Прибавя се и маслото. Бърка се до получаване на хомогенна смес.
*Тортата се поставя за 20 минути в хладилника за да стегне ганаша,след което се украсява с кестените и шоколадовите фигурки.




* Отстрани се облепва със смлените орехи.






                                                           Да Ви е сладко! :)

петък, 7 февруари 2014 г.

Плетена пита с песто,маслини,сушени домати,чесън и пармезан




Продукти

2 1/2 ч.ч брашно, плюс още за набрашняване на плота за месене
2 ч.л.суха мая
1 ч.ч топла вода
1с.л.зехтин
1ч.л сол
1 жълтък за намазване на питата.
200 гр песто(1 бурканче)
100 гр сушени домати(от буркан-изцедени от марината и нарязани на дребно)
10 маслини-нарязани на дребно
5-6 скилитки чесън-пресован
2 с.л.пермезан (настърган)

Приготвяне

*Замесваме тестото по познатия начин и го оставаме да втаса до удвояване на обема.
*Разделяме го на две части.
*Разточваме ги на два правоъгълника с дебелина 8-10 мм.




*Последователно поставяме песто,маслини,сушени домати,чесън и поръсваме с пармезан.
*Завиваме на руло всеки правоъгълник и с остър ,потопен в брашно нож разрязваме по дължината на  рулото.
*Получават се 4 ''фитила'',които сплитаме(формата на питката е по желание) ,като се стремим  срязаната част да е нагоре











*Намазваме с жълтъка.
*По желание може да се поръси с част от пармезана.
*Оставаме я да втаса за около 30 минути .
* Печем на 375 F(200C)до 
готовност.





  Давам гаранция ,че за 24 часа нищо няма да е останало от тази невероятно ароматна питка,ако решите да си я приготвите :)



Да Ви е вкусно! :)



понеделник, 3 февруари 2014 г.

                                                    ЛИНЗЕР СЛАДКИ




                                                                               Продукти

                                                               2 ч.ч брашно
                                   2/3 ч.ч.захар(аз използвам кафявя кокосова)
                                           2/3 ч.ч фино смлени сурови бадеми
                                                                    1 яйце
                                                        200 гр меко масло
                                                              1/4 ч.л.канела
                                                                 1/4 ч.л.сол
                                                        1/2 ч.л.течна ванилия
                                   по избор сладка за слепване на сладките


                                                      Приготвяне

*В отделен съд смесваме брашното,смлените бадеми,канелата и солта.
*В друг съд разбиваме маслото със захарта до побеляване, прибавяме яйцето и течната ванилия,и разбъркваме добре.
*Добавяме брашнената смес и получаваме меко тесто.


*Разделяме го на две части и оформяме питки-дискове с дебелина  2 см.


*Завиваме ги в прозрачно домакинско фолио и ги поставяме в хладилника за около 2 часа(необходимо време за стягане на маслото).
*Разточваме двете питки-дискове с дебелина до 5мм.
*Изрязваме с  формичките за линзер сладки , първия разточен диск и получаваме  40 бр.сладки


*От вторият диск изрязваме също 40 бр.сладки ,но с различните фигурки по средата.


*Печем сладките върху пекарска хартия на 375 F(200C) до готовност.
*Оставяме ги да изстинат за 10 минути,след което ги слепваме със сладко по избор.
*Поставя се 1/2 ч.л.от сладкото в центъра на всяка сладка от първия диск .
*Всяка сладка от втория диск се поръсва с ванилова пудра захар, внимателно се поставя и притиска леко към сладката от първия диск.


         Истинско предизвикателство е да можеш да изядеш само една от тези сладки:)




          Част от сладките бяха използвани за очи и копчета на снежния човек:)

                                     Да Ви е сладко! :)