Пълнена пита ''Короната на готвачката"
Продукти
за тестото
600 гр брашно
150 мл вода
150 мл прясно мляко
3 ч.л.суха мая
4 с.л. зехтин
1 ч.л. мед
1ч.л.сол
2 яйца-едното от които за намазване
за плънката
200 гр гъби
200 гр месо по избор(пиле,шунка,свинско,наденица)
2-3 стърка зелен лук
1 ч.ч смлени орехи
2-3 с.л готварска сметана
1/2 ч.ч сушени домати
1/3 ч.ч маслини,нарязани на дребно
1/2 ч.ч майонеза
1/2 ч.ч настърган кашкавал ,по избор вида.
1с.л.горчица
1ч.л.мед
сол,черен пипер,червен пипер на вкус
Приготвяне
*Приготвяме тестото по познатия начин и докато го чакаме да втасва 2 часа,приготвяме плънката.
*Задушаваме гъбите и лука със сметаната,докато я поемат-за около 6-8 минути.
*След около 10 минути,прибавяме и останалите съставки на плънката и разбъркваме до хомогенност.
*От замесеното,втасало и вече готово тесто се отрязва 1/4 и се разточва кръг,малко по-малък от диаметъра на тавата за печене.С остър нож се разделя на 8 триъгълници
*Останалото тесто се разделя на 8 части и се оформят питки,които се пълнят с плънката и се поставят в основата на всеки триъгълник.
*Следва обръщане на част от всеки триъгълник върху питката и хубавото му прилепване(използвала съм разбит белтък за целта).
*Поръсва се само обърнатата част с брашно и се правят резки с нож,както се вижда от снимката.
*Намазват се с жълтък и малко зехтин само топките.
* Готовата пита се оставя да втаса за 30 минути .
*Пече се на 375 F(200 C) до приятен загар.
Да Ви е вкусно след това! :)
Питката е приготвена майдторски! Допадна ми идеята с пълнежа! Ще я пробвам и така! ПОЗДРАВИ!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Гуинет :)
ОтговорИзтриванеСигурна съм,че ще Ви хареса!
Приятен ден от мен! :)