събота, 29 ноември 2014 г.

                                  Сладки ''Праскови''



 Продукти за тестото

650-700 гр брашно
2 яйца
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч кисело мляко
80 мл зехтин
1 п. амонячна сода
1/2 ч.л сода бикарбонат
1 ч.л течна ванилия

Продукти за пълнежа

100 мг краве масло(безсолно)
3-4 с.л.какао
1ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. течна ванилия
1ч.ч. пр.мляко
4 с.л. захар
цели орехови ядки

За украса

червена и жълта течни сладкарски бои на Wilton,разтворени всяка в по
120 мл вода.
кристална захар за овалване на сладките
зелени листа по избор-използвала съм листа от Money tree.

Приготвяне

*Смесваме яйцата със захарта до получаване на пухкав крем.
*Прибавяме двата вида сода към киселото мляко и разбъркваме до двойно увеличаване на обема му.Прибавяме го към разбитите яйца.
*Последователно прибавяме олиото,ванилията и брашното.
*Замесваме меко тесто,което не трябва да лепи.


*Правят се малки топчета с големина на орех (18 гр) и се подреждат на разстояние едно от друго в тавата,защото увеличават обема си по време на печенето.


*Работи се бързо,(да не засъхва тестото) и топчетата се правят гладки.Това са мерки,против напукване на повърхността им по време на печене.
*Пекат се на 375F(190 C) до леко порозовяване.
*Получават се 60 сладки,които още топли се издълбават с резец.

 

*Следва приготвянето на пълнежа.
*Разтопяваме маслото на слаб огън и последователно прибавяме всички съставки.
*Сладките се напълват с така получения пълнеж,поставя се по една цяла орехова ядка и се слепват.
*Следва оцветявянето им ,като половината праскова се потопява в червената боя,а другата половина в жълтата боя.
* Веднага се овалват в кристалната захар и подреждат във фруктиерата.
*Сладките трябва да престоят поне един ден,преди консумация.



Получават се 30 праскови.





Красиви и вкусни-сладък спомен от детството!







понеделник, 24 ноември 2014 г.

неделя, 23 ноември 2014 г.

четвъртък, 20 ноември 2014 г.

петък, 14 ноември 2014 г.

четвъртък, 13 ноември 2014 г.