Козунак със стафиди,бадеми,орехи и локум
Продукти
650 гр.брашно
4 яйца
50 гр.масло
150 мл.олио
30 гр.суха мая
250 мл.прясно мляко
1ч.л.сол
1ч.л.захар
течна ванилия-30 мл.
настъргана кора от лимон
черни и бели стафиди
турски локум от три цвята
орехи-10 броя
10-12 бланширани бадеми
Приготвяне
Приготвяне
*Използваме машината за хляб,за замесване на меко и еластично тесто.
*Изсипваме прясното мляко в контейнерчето на машината,прибавяме 1ч.л.захар,1ч.л.сол и 30 мл от олиото.
*Прибавяме 3 от мерителните чашки брашно(около450гр.) и изсипваме разбитите 4 яйца,маслото,олиото,ванилията и настърганата кора от лиомна.
*Прибавяме отгоре останалата част от брашното и правим кладенче в средата,в което поставяме 30-те грама суха мая.Маята да не докосва течната част.
*Покриваме маята с брашно и включваме машината на програма за месене на обикновен хляб за 3часа и 25 минути.
* След 2 часа изваждаме готовото тесто,по което могат да се видят много мехури-критерий за добре омесен козунак.
*Разделяме го на 3 равни части и ги разточваме,след което поставяме стафидите,локума(нарязан на малки кубчета) и орехите.
*Оформяме рула и усукваме.
*Сплитаме козунака и го оставяме да втасва на топло за 2 часа.
*След това го намазваме с жълтък,набождаме бадемите и го поръсваме с кристална захар.
*Печем на 150C(325 F) за 20 минути,след което го набождаме с дървена пръчица(същата ,с която го изпробваме дали е опечен добре).
* Покриваме козунака с фолио и допичаме на 180 C(375F).
*Можем да доукрасим с цветна захар по избор.
*Да Ви е сладко! :)))
Няма коментари:
Публикуване на коментар