сряда, 17 октомври 2012 г.

                              ШОКОЛАДОВО-ЕКЛЕРОВА ТОРТА

                                      ( CHOCOLATE ECLAIR CAKE)



Продукти

за двата блата

100 гр разтопено масло
1 ч.ч.захар
3 яйца на стайна температура
1.с.л.ванилия
1ч.ч.брашно
50 гр.какао
1 бакпулвер
1ч.л.сода за хляб
1ч.ч студено пр.мляко+1с.л.оцет

за еклерите

(излизат около 22-24 бр.)
1.ч.ч вода
1/2 ч.ч.олио
1ч.ч брашно
4 яйца
500 мл пр.мляко
нишесте ванилия
7-8 ч.л.захар

за шоколадовия крем

шоколадово нишесте на Dr.Oetker
2 пликчета Knox желатин
450 мл.пр.мляко

за сметаната 

1 пакет суха сметана
200 мл студено пр.мляко
стабилизатор за сметана на Dr.Oetker 

за шоколадовия ганаш

100гр.черен шоколад (Lindt)
150мл.течна сметана(Heavy Whipping Cream)

за декорация

50 гр по-светъл шоколад (Lindt)
2 кутии пурички


Приготвяне

1. Мекото масло се разбива със захарта и се добавят яйцата, едно по едно. Прибавя се и ванилията.
2.Прясното мляко се смества с оцета и се оставя за 10 минути.
3.В купа се смесват брашното, какаото, содата, бакпулвера. 

4. След това се редуват сухите съставки с прясното мляко на части. Получената смес се изсипва във форма за торта и се пече в предварително загрята фурна на 180 гр(350F).

5.Еклерите е добре да се приготвят преди блатовете.
(Виж начина -при еклери)


6.Следва подреждането на тортата
-първият блат се поставя в сервиращия съд и се сиропира със студено,неподсладено мляко.
-прави се шоколадовия крем(използвала съм на Dr.Oetker)+прибавяне на разтворените 2 пликчета желатин на Knox в 100 лм топла вода  и се намазва отгоре.
-еклерите се редят един до друг плътно и се заливат с шоколадовия крем отгоре.




-поставя се втория блат и се притиска.


-тортата се поставя в хладилника  за около 2 часа.
7.Сухата сметана (използвала съм Гарни-гръцка)се изсипва в 200 мл. пр.мляко и се разбива с миксер за 2-3 минути.Добавя се стабилизатор за сметана на Dr.Oetker и се разбива още 1 минута.


8.Тортата се намазва от всички страни със сметаната.


9.Поставя се в хладилника за 2 часа.
10.Следва приготвянето на шоколадовия ганаш.Сметаната( Heavy Whipping Cream)се загрява и се отстранява от котлона.Аз съм използвала melting pot na Wilton.Прибавя се към нея нарязания на парчета шоколад и се бърка непрекъснато до получаване на хомогенна смес.Оставя се да се охлади,но да е течен(важно условие за да се получи гладка заливката след това).






11.Тортата се залива с ганаша,облепя се отстрани с пуричките и се декорира отгоре по избор.
Аз разтопих два вида шоколад Lindt и използвах формичките на Wilton за получаване на листа и други дребни фигурки.





Тортата е много вкусна,особенно на третия ден !
А шести ден нямаше :)

Да Ви е вкусна,ако решите да си я направите!:)

Ето и същата торта,която направих за Boss's Day с малко по-различна декорация отгоре.








Няма коментари:

Публикуване на коментар