петък, 17 януари 2014 г.

                        Пълнена пита ''Короната на готвачката"



Продукти

за тестото

600 гр брашно
150 мл вода
150 мл прясно мляко
3 ч.л.суха мая
4 с.л. зехтин
1 ч.л. мед
1ч.л.сол
2 яйца-едното от които за намазване

за плънката

200 гр гъби
200 гр месо по избор(пиле,шунка,свинско,наденица)
2-3 стърка зелен лук
1 ч.ч смлени орехи
2-3 с.л готварска сметана
1/2 ч.ч сушени домати
1/3 ч.ч маслини,нарязани на дребно
1/2 ч.ч майонеза
1/2 ч.ч настърган кашкавал ,по избор вида.
1с.л.горчица
1ч.л.мед
сол,черен пипер,червен пипер на вкус

Приготвяне

*Приготвяме тестото по познатия начин и докато го чакаме да втасва 2 часа,приготвяме плънката.
*Задушаваме гъбите и лука със сметаната,докато я поемат-за около 6-8 минути.
*След около 10 минути,прибавяме и останалите съставки на плънката и разбъркваме до хомогенност.
*От замесеното,втасало и вече готово тесто се отрязва 1/4 и се разточва кръг,малко по-малък от диаметъра на тавата за печене.С остър нож се разделя на 8 триъгълници
*Останалото тесто се разделя на 8 части и се оформят питки,които се пълнят с плънката и се поставят в основата на всеки триъгълник.



*Следва обръщане на част от всеки триъгълник върху питката и хубавото му прилепване(използвала съм разбит белтък за целта).
*Поръсва се само обърнатата част с брашно и се правят резки с нож,както се вижда от снимката.
*Намазват се с жълтък и малко зехтин само топките.
* Готовата пита се оставя да втаса за 30 минути .



*Пече се на 375 F(200 C) до приятен загар.




Да Ви е вкусно след това! :)






                                       







2 коментара:

  1. Питката е приготвена майдторски! Допадна ми идеята с пълнежа! Ще я пробвам и така! ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Гуинет :)
    Сигурна съм,че ще Ви хареса!
    Приятен ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване