петък, 24 януари 2014 г.

                 ТАРТАЛЕТИ С ТЕФ,ЯБЪЛКИ,БАДЕМИ И КОКОС


  

                                                Продукти

                                                                 1/2 ч.ч теф
                                            2 сладки ябълки(обелени и настъргани)
                                                                     2 яйца
                                            1/2 ч.ч.едро смлени сурови бадеми
                                                            50 гр меко масло
                                                 2 с.л.кокосови стърготини
                                                1 ч.л.течна бадемова есенция
                                                                 1ч.л.канела
                                               5-6 бланширани бадеми за украса
                                                 1 ч.л.топъл,течен мед за украса

                                                        Приготвяне

*Сваряваме 1/2 ч.ч.теф с 2 ч.ч вода за 20 минути до готовност и оставяме да се охлади за 10 минути.



*Прибавяме нарендените ябълки и разбъркваме до хомогенност.
*Прибаваме яйцата,маслото,канелата,кокосовитв стърготини и бадемовата есенция и отново разбъркваме.
*С готовата смес пълним тарталетените формички.


*Печем за 20 минути на 200 С(375 F)
*Украсяваме с бадеми,кокосови стърготини и мед.




                                                Да Ви е сладко! :)



петък, 17 януари 2014 г.

                        Пълнена пита ''Короната на готвачката"



Продукти

за тестото

600 гр брашно
150 мл вода
150 мл прясно мляко
3 ч.л.суха мая
4 с.л. зехтин
1 ч.л. мед
1ч.л.сол
2 яйца-едното от които за намазване

за плънката

200 гр гъби
200 гр месо по избор(пиле,шунка,свинско,наденица)
2-3 стърка зелен лук
1 ч.ч смлени орехи
2-3 с.л готварска сметана
1/2 ч.ч сушени домати
1/3 ч.ч маслини,нарязани на дребно
1/2 ч.ч майонеза
1/2 ч.ч настърган кашкавал ,по избор вида.
1с.л.горчица
1ч.л.мед
сол,черен пипер,червен пипер на вкус

Приготвяне

*Приготвяме тестото по познатия начин и докато го чакаме да втасва 2 часа,приготвяме плънката.
*Задушаваме гъбите и лука със сметаната,докато я поемат-за около 6-8 минути.
*След около 10 минути,прибавяме и останалите съставки на плънката и разбъркваме до хомогенност.
*От замесеното,втасало и вече готово тесто се отрязва 1/4 и се разточва кръг,малко по-малък от диаметъра на тавата за печене.С остър нож се разделя на 8 триъгълници
*Останалото тесто се разделя на 8 части и се оформят питки,които се пълнят с плънката и се поставят в основата на всеки триъгълник.



*Следва обръщане на част от всеки триъгълник върху питката и хубавото му прилепване(използвала съм разбит белтък за целта).
*Поръсва се само обърнатата част с брашно и се правят резки с нож,както се вижда от снимката.
*Намазват се с жълтък и малко зехтин само топките.
* Готовата пита се оставя да втаса за 30 минути .



*Пече се на 375 F(200 C) до приятен загар.




Да Ви е вкусно след това! :)