събота, 7 юни 2014 г.

                            ЗЕЛЕНЧУКОВА ТОРТА С ТИКВИЧКИ



Продукти

5 бр жълти тиквички

2 картофа-сварени и нарязани на филиики
1 домат
2 стърка зелен лук(нарязан на кръгчета)
250 гр.настърган кашкавал по избор
450 гр.сирене Рикота
7 яйца
5 с.л.зехтин
5 с.л.брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
сушен копър
сол,черен и червен пипер(при мен лют) -на вкус

Приготвяне

*Тиквичките се измиват и се нарязват на кръгчета,посолват се на вкус.
*Яйцата се разбиват с миксер,прибавя се олиото,брашното с бакпулвера,рикота сиренето,зеления лук и подправките и се разбърква добре до хомогенна смес.
*Започва се редене блатовете на ''тортата''в тавичката за печене.Хубаво е да се използва тортен ринг.
*На дъното на тортеният ринг ,предварително намаслен и набрашнен се подреждат картофените кръгчета,едно до друго ,за да образуват първия ''блат''.
*Поръсва се след това с настъргания кашкавал и се сипва от хомогенната готова смес,която изпълнява ролята на''тортен крем''м/у ''блатовете''.Заглажда се с лъжица.
*Следва подреждането на втори блат от тиквичките,нарязани на колелца,настърган кашкавал,подправки и отново от хомогенната смес.
*Процедурата се повтаря до изчерпването на тиквичките.
*Получават се 6-7 ''блата''.


*Върху последния ред тиквички се изсипва от сместа,заглажда се с лъжица.Подрежда се нарязания на парченца домат, поръсва се с кашкавал,подправките,напръсква се с малко зехтин и се пече за 50 минути на 375 F(190C) до златист цвят.
*''Тортата" се сервира,гарнирана с рикота или кисело мляко.


*Вкусна е и топла, и студена.

Приятен апетит!



5 коментара:

  1. Каква прекрасна зеленчукова торта! Много ми допадна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се :)И ние много си я харесваме и често я приготвям.

      Изтриване
  2. Здрасти, Марианка! Изчаквах Ради да ти даде скайпа, ама нещо рядко се засичаме с нея, да не разбрах дала ли ти го е. Чаках и тук да пуснеш нова рецепта, ама явно още си под емоциите на пътуването, особено до БГ. Та ще се наприказваме с теб и надявам се вече редовно, макар след пропуснати години - ще ми е изключително приятно. Жалко, че не можахме да се видим и на живо, но здраве да е - догодина!
    Не съм и предполагала навремето, че имаме общо хоби, много приятно се изненадах. Разгледах, макар набързо целия блог - чудесни рецепти и мило ми беше да ви видя и вас на снимки - вие сте си същите, Сими само на височина е порасла, само Любо не бих познала никога и чак ми е като нереален:))
    Поздрави на всички у дома и предлагам да започнем да контактуваме пак от там, докъдето сме спрели:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Весела!
      Радвам се,че пишеш на страницата на кулинарния ми блог.Да,колко хубаво…имаме общо хоби! :)
      Когато създавах блога си единственото нещо,което исках беше да съхраня всичките си рецепти и те да бъдат полезни един ден за Симона,за приятелите и за мен самата,когато искам да ги направя отново.Нямам много свободно време ,както другите жени за подробни коментари по блоговете под всяка рецепта.С удоволствие ще се чуем-ще определим ден,когато и двете сме свободни:)Ради ще ни е връзката :)Поздрави и със сигурност ще се видим при следващото ни ходене до България.

      Изтриване
    2. Даа, времеемко е поддържането на блог, ама като сме се хванали на хорото...И аз не винаги съм редовна и в публикациите, и в коментарите, но е приятно както да получиш, така и да оставиш такъв, та затова крада време от тук, от там, много често от съня си...Поздрави на всички ви и ще чакам децата да ни свържат, а и в блога ми трябва да е виден и ел.ми адрес, ако ти е по-удобно, може там да разменим скайп.

      Изтриване