вторник, 12 февруари 2013 г.

                   ФИЛЕ МИНЬОН С ИРЛАНДСКО УИСКИ СОС

                             (FILE MIGNON WITH IRISH WHISKEY SAUCE)




Продукти

(за две порции)

450 гр.телешко филе
3 с.л. маслинено олио
5 с.л.разтопено масло
1/2 ч.л.мед
1ч.л.горчица
30 мл. уиски(по избор)
1 кубче телешки бульон(разтворен в 200 мл.гореша вода)
150 гр.течна готварска сметана
сол и черен пипер на вкус
подправки за телешки стек
10 малки доматчета
8 стръка зелен лук
5-6 скилитки чесън,нарязани на дребно
100 гр пресни гъби(по избор)
2  големи( настъргани) моркова
                    една връзка китайско зеле(Baby Bok Choy)
                                                             10 аспержи
                                                       броколи-15-20 ''розички''
                                          листа от градински чай или мента за 
декорация




Приготвяне

*Нарязваме филето(трябва да е високо 6-7 см) на две части,като се опитваме да му придадем форма на сърце.
*Поръсваме със сол,черен пипер и подправките .


*В малко тиганче,на среден огън поставяме олиото и когато е готово прибавяме двете филета.


*Задушаваме за 3-4 минути,като обръщаме от двете страни(без да набождаме с вилица),след което за още 8-10 минути поставяме тиганчето с филетата(поливаме ги с малко разтопено масло) във фурната на 375 (200 C).
Месото е много крехко и става бързо готово.
*Докато месото се пече приготвяме зеленчуците.
*Задушаваме в разтопено масло с малко сол най-напред китайското зеле и аспержите за около минута,изваждаме ги и подреждаме в сервиращите чинии.
*Добавяме още масло и задушаваме нарязания на колелца зелен лук,настърганите моркови,нарязаните гъби,броколи и малките доматчета,нарязани на две за около 10 минути.
*Прибавяме уискито внимателно и разбъркваме за около 1-2 минути.
*Прибавяме горчицата и меда и разбъркваме.
*Прибавяме телешкия бульон и изчакваме,докато се намали наполовина.
*Прибавяме и готварската сметана,като изчакваме до сгъстяване на соса за 5 -6 минути.
*Разделяме готовата зеленчукова смес на две и прибавяме към  двете чинии за сервиране в/у поставените преди аспержи и листата китайско зеле.
*През това време филетата вече са готови.Добавяме ги отгоре и декорираме по избор с листа от мента или градински чай в моя случай.



Да Ви е вкусно! :)

Това е едно прекрасно,много вкусно и лесно меню за Свети Валентин.





                     

Няма коментари:

Публикуване на коментар