неделя, 16 февруари 2014 г.

                                       ТОРТА ''ЗЛАТЕН КЕСТЕН''




                                                                    Продукти 

                                                                за трите блата

                                                                   12 белтъка
                                                                 300 гр захар
                                                                  80 гр брашно
                                          300 гр печени кестени, финно смлени
                       200 гр студено мляко за сиропиране на готовите блатове

                                                                  за крема

                                                     1 1/2 плик суха сметана
                                                     300 мл прясно мляко
                                                     4 с.л. какао
                                                     2 с.л. нутела крем
                                      2 банана,смачкани хомогенно с вилица
                                                    1 с.л. течна ванилия

                                                 за шоколадовия ганаш

                                  100 гр черен шоколад с 70% какао на Lindt
                               150 гр течна сметана(Heavy Whipping Cream)
                              30 гр меко масло
                                                                 за украса

                                                          3 цели печени кестена
                Gold Color Mist spray на Wilton за златен цвят на кестените.
             50 гр разтопен млечен шоколад Lindt за направа на листата с формичка на Wilton.
                                                        150 гр смлени орехи
                                                         сладко от кайсии



                                                                 Приготвяне

*Разбиваме белтъците със захарта до побеляване.
*Прибавяме брашното и печените смлени кестени.
*Разбъркваме до хомогенност и печем 3 блата от така получената смес на 375 F (200 С).
*Следва сглобяване на тортата-поставяме първия блат,намазваме го  със затопленото сладко от кайсии,следва поставяне на част от приготвения сметанов крем,втория блат-отново сладко,крем и третия блат-намазва се само с крем и цялата торта отстрани.
*Тортата престоява 2-3 часа в хладилника за да се стегне крема.
*Следва заливане с охладения ,но още течен шоколадов ганаш.Той се приготвя като течната сметана се затопля и в нея на парченца се разтопява черния шоколад.Прибавя се и маслото. Бърка се до получаване на хомогенна смес.
*Тортата се поставя за 20 минути в хладилника за да стегне ганаша,след което се украсява с кестените и шоколадовите фигурки.




* Отстрани се облепва със смлените орехи.






                                                           Да Ви е сладко! :)

4 коментара:

  1. Благодаря, Виолета!
    За първи път експериментирах изцяло моя рецепта за торта и се получи.Печените кестени придават на блата много екзотичен вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се и съмнявам, а всъщност всичките торти са прекрасни, браво, за съжаление аз не съм особено силна в тази област.

      Изтриване