петък, 21 февруари 2014 г.

                          ПОГАЧА ''СВЕТИ ТРИФОН ЗАРЕЗАН''



Продукти
                              
                                                    За тестото

                                            900 гр брашно
                                                          20 гр свежа мая
                                                               1 с.л.захар
                                                                1 ч.л. сол
                      2 яйца, втория жълтък за намазване на погачата
                                                       100 мл кисело мляко
                                                           80 мл хладка вода
                                                        30 гр разтопено масло

                                               За пълнежа

                                150 гр месо свинска пържола,нарязано на дребно
                                              1 глава кромид ,ситно нарязана
                                          200 гр кисело зеле,ситно нарязано
                                               3-4 скилитки чесън,пресован
                                 кимион,индийско орехче,червен пипер и сол на вкус

                                            Приготвяне

*Тестото се приготвя по познатия начин и се оставя добре да втаса за около 2 часа.
*През това време се приготвя пълнежа.
*В малко мазнина по избор се задушава лука,чесъна,месото и киселото зеле.
*На края се добавят подправките.
*Втасалото тесто се разделя на две еднакви части.
*От първата част се оформя кръгла питка и се пълни с плънката.Поставя се в средата на тавата за печене.
*От втората част се раточва кръг с дебелина 8 мм и се разделя на 8 равни триъгълници.Всеки се поръсва с плънката и се завива на кифла,която след това се разрязва на две и получените 16 половинки се нареждат около кръглата пита.
*Погачата се намазва с жълтък.
*Оставя се да втаса още 30 минути.
*Отгоре се поставя грозд,направен от тесто за украса.


*Пече се на 375 F(200C).
*Сервира се с червено вино задължително :)
*Да Ви е вкусно! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар