неделя, 15 април 2012 г.


                        Козунак със стафиди,бадеми,орехи и локум





                                                                              Продукти

                                                                           650 гр.брашно
                                                                           4 яйца
                                                                           50 гр.масло
                                                                           150 мл.олио
                                                                           30 гр.суха мая
                                                                           250 мл.прясно мляко
                                                                           1ч.л.сол
                                                                           1ч.л.захар
                                                                           течна ванилия-30 мл.
                                                                           настъргана кора от лимон
                                                                           черни и бели стафиди
                                                                           турски локум от три цвята
                                                                           орехи-10 броя
                                                                          10-12 бланширани бадеми

                                                              Приготвяне



*Използваме машината за хляб,за замесване на меко и еластично тесто.
*Изсипваме прясното мляко в контейнерчето на машината,прибавяме 1ч.л.захар,1ч.л.сол и 30 мл от олиото.
*Прибавяме 3 от мерителните чашки брашно(около450гр.) и изсипваме разбитите 4 яйца,маслото,олиото,ванилията и настърганата кора от лиомна.
*Прибавяме отгоре останалата част от брашното и правим кладенче в средата,в което поставяме 30-те грама суха мая.Маята да не докосва течната част.
*Покриваме маята с брашно и включваме машината на програма за месене на обикновен хляб за 3часа и 25 минути.
* След 2 часа изваждаме готовото тесто,по което могат да се видят много мехури-критерий за добре омесен козунак.


*Разделяме го на 3 равни части и ги разточваме,след което поставяме стафидите,локума(нарязан на малки кубчета) и орехите.


*Оформяме рула и усукваме.


*Сплитаме козунака и го оставяме да втасва на топло за 2 часа.
*След това го намазваме с жълтък,набождаме бадемите и го поръсваме с кристална захар.


*Печем на 150C(325 F) за 20 минути,след което го набождаме с дървена пръчица(същата ,с която го изпробваме дали е опечен добре).
* Покриваме козунака с фолио и допичаме на 180 C(375F).
*Можем да доукрасим с цветна захар по избор.


*Да Ви е сладко! :)))





Няма коментари:

Публикуване на коментар