вторник, 24 април 2012 г.

                   Striped fish terrine with salmon and catfish

                       Раирано рибено руло от сьомга и сом



Продукти

800 гр. филе от сьомга
800 гр.филе от сом
3 белтъка
115 мл течна сметана
450 гр.грах от консерва(готов за консумация)
1 краставица
един стрък зелен лук,нарязан на дребно
45 мл.олио
свежи листа от мента
сок от един лимон 
бял пипер

настъргано индйиско орехче
сол на вкус



Приготвяне

*Нарязваме двата вида риба на дълги ивици - 2,5 см.широки.


*Намазваме с 15 мл. олио тавичката за печене и започваме подреждането на парчетата.2/3 -ти от дължината им трябва да бъде преметната върху ръба на тавичката(необходима дължина по-късно за загъването).Посоляваме ги на вкус и ги намазваме с 15 мл.олио.


*Разбиваме на сняг трите белтъка. 



*Разделяме количеството по равно в два отделни съда.
*В първият добавяме половината от течната сметана,50 гр. нарязана на дребно сьомга и изцедения сок от 1 лимон.
*Във вторият добавяме останалата половина течна сметана,50 гр.от сома,нарязан на дребно,нарязания на дребно зелен лук и настърганото индйиско орехче.



*Пасираме грахта и добавяме към нея ситно нарязаните листа от мента.
*Започваме реденето на трите слоя плънка на рибеното руло.
*Към тавичката с подредената риба изсипваме грахта и с помощта на шпатула изравняваме повърхността.


*Прибавяме втория слой със сома,нарязан на дребно и отново заглаждаме повърхността .


*Прибавяме третия слой с нарязаната на дребно сьомга и загъваме крайщата на рибените парчета,както е показано на снимката.
*Прибавяме вода до нивото на рибата.


*Намазваме с олио фолио за печене и оформяме капак,който поставяме да прилепне плътно върху тавичката.
*Печем на 200C(400 F) за 20-25 минути.



*Изцеждаме останалата след печенето течност(изхвърляме или можем да я използваме за супа).
*Оставяме да изстине за 30 минути и обръщаме тавичката върху блюдото за сервиране(внимаваме,да не се наруши целостта на рулото). 
*Оставяме да престои в хладилника за 2 часа,за да могат след това да се режат парчетата,без да се роният.
*Гарнираме с нарязана на кръгчета краставица,салатна трева и кръгчета лимон.


*Ястието може да се поднесе студено или затоплено по избор и разбира се с бяло вино! :)

Да Ви е вкусно и наздраве!


















Няма коментари:

Публикуване на коментар